Ældreomsorg – Hvem og hvad taler vi egentlig om?

Det er et spørgsmål vi her hos Ret-op og hos Facebook siden Projekt Danmarks Alderdom har hørt utrolig mange gange. Og med god grund.

Omsorg og alderdom er til tider et lidt misforstået emne. Et meget undervurderet område. Men om ikke andet mener vi faktisk det er noget ikke bare ældre skal inspireres mere af. Det er noget vi alle skal tage mere til os.

“Det handler ikke om det der sker for dig i livet. Hvad der sker, det sker. Det handler der imod om hvad du gør med det som sker. Fordi hvad vi gør er helt op til os selv.”

Vi kommer ikke uden om at ensomhed og mistrivsel er alt for stigende i samfundet i dag. To ord vi kæmper en kamp for at ændre på. Ikke blot ved rådgivning og det sociale aspekt. I lige så høj grad vores tilgang til og omtale af netop alderdom, hjælp og omsorg.

Alderdom er som det første et sted vi alle skal hen. Hvorfor det burde være et emne vi virkelig snakkede livligt om, ung som ældre. Rask som syg. Alderdom skal lige som drømme, ønsker og historier være et kapitel vi skal have det godt ved. Et inspirerende sted. Et kapitel I livet der fordrer nytænkning og en lyst til livet som aldrig før.

Omsorg, siger du? Ja. Men ak, vi hører nærmest ordet som var det noget der først skal træde til i tilværelsen når vi netop er blevet gamle, syge og ikke ved hvem vi selv er. Eller unge som er gået helt i stå og ikke ved hvor de skal hen. En katastrofal tilgang til et fantastisk ord. Hvorfor? Fordi vi ser forkert på det. Omtaler det forkert. Omsorg kunne lige så godt hedde mentorhjælp, seniorrådgivning, sparring til livet, livs iværksætteri. Og vi kunne blive ved.

Vi har arbejdet med netop det at blive ældre. Aldring i livets lange rejse. Frederiksberg ældreområdet og Københavns ældresektor. Begge to fænomenale steder. Men lige som resten af landet, mangler de at løfte og højne synet på hvad vi mener når vi snakker om den del af livet

Så lad os være enige om at både alderdom og hjælp skal højnes. Vi skal se på det med entusiasme, energi og begejstring. For når alt kommer til alt har det aldrig handlet om du er ældre eller gammel. Rask som syg. Et godt citat vil vi bringe her til din dag:

“Det handler ikke om det der sker for dig i livet. Hvad der sker, det sker. Det handler der imod om hvad du gør med det som sker. Fordi hvad vi gør er helt op til os selv.”

Se dét er en god vinkel på ældrelivet. Et godt sted som udgangspunkt i omsorg. Egenomsorg. At række ud og tage snakken.

Hilsen Simon Baldissera og Ret-op

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait